Ustalık Belgesini Nasıl Alırım?

Ustalık Belgesi alabilmek için kalfalık belgesine sahip olmak gerekir

16.10.2019 3556

USTALIK BELGESİ İÇİN;

KALFALIK BELGESİ ALMIŞ OLUP;

1. Mesleğinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 formunda beyan edip SGK' dan alınacak işyeri unvan listesi prim dökümü veya BAĞ-KUR hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi,

2. Mesleki açık öğretim lisesi yüz yüze eğitimini tamamlama belgesi,

3. Dördüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi,

4. 1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim diploması olanlar ustalık sınavına alınır.

Ayrıca;

* Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan ustalık belgesi almak isteyenler yeni dalın  ustalık sınavına alınır.

* Mesleki ve teknik okul ve kurumlarının ara sınıflarından ayrılanlar ile kalfalık belgesini kanunun 16. maddesi hükümlerine göre almış olanlar, alanlarında olmak kaydıyla eğitimlerine devam ederek  başardıkları her dönem için altı ay, her sınıf için bir  yıl ustalık sınavı başvurusuna esas olan çalışma süresinden düşülür.

* Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza  bağlı  olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun 29. maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.

Bu yönergenin yayımlandığı tarihten önce yapılan denklik başvuruları, başvuru sahibinin talebi halinde bu yönerge hükümlerine göre önceki başvuruda verdiği belgeler üzerinden yeniden değerlendirilir.

 https://kocaelimem.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/41/01/173913/dosyalar/2023_02/21103614_EK-1-KALFALIK-USTALIK-SINAVI-BASVURU-FORMU.doc

FORMUN DOLDURULMASI GEREKİYOR